Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

LED lys til fotballbane type 1

LED lyskaster til fotballbane, type I (50lux)

Foto: Jostein Saghaug/Kvinnherad bildebyrå

Tidlig i 2015 ble Ladelys AS etter oss bekjent den første og så langt eneste leverandøren i hele Skandinavia til å levere et fullverdig LED-flomlys anlegg til en fotballstadion iht til Norske krav og Europeiske standarder. Vi har siden den gang levert LED-flomlys til fotballbaner og andre idrettsarenaer i forskjellig skala. I denne artikkelen skal vi ta for oss LED-lyskaster til en treningsbane uten krav til europeiske standarder. 

Vi leverer i hovedsak 3 nivåer av belysning til fotballbaner. Disse er detaljert beskrevet nederst i denne artikkelen.

LED-lyskaster fotballbane type I: Uskedalen

I bildet over ser vi en standard fotballbane på 105x65m med 6 stk 12m stolper på hver side av banen. Tidligere var det løpebane rundt banen, men etter oppgradering til kunstgressbane ble banen også flyttet litt mot den ene siden. Stolpene er de som har stått der fra før og kunden ønsket å oppgradere belysningen somtidlig som de oppgraderte resten av banen. Dette er en lokal fotballbane, uten en økonomisk sterk klubb bak. Ønsket var et så godt lys som mulig, billigst mulig med bruk av eksisterende stolper, traverser og elektrisk anlegg.

I bildet ser vi tydlig at stolpeplasseringen i forhold til banen ikke er optimal, da mye av lyset treffer utenfor banen. Vi kan også se noen mørke flekker på banens høyre side, noe som i skyldes at kunden har flyttet en LED-lyskaster fra midterste stolpe på høyre side og helt ut til en basketbane i skolegården. Kunden forteller at det ble mer enn godt nok lys på fotballbanen slik at de valgte å flytte den ene LED-lyskasteren til skolegården og peke en av de 2 LED-lyskasterene i stolpen nederst til venste litt utenfor å bak banen for andre formål.

Dette er tilbakemeldingen fra denne kunden: 

Det er totalt 15 lyskastere på banen og 1 i skolegården. Vi monterte faktisk ikke opp alle lysene da vi så tidlig at det ikke var behov. Kanskje unødvendig å si men vi er superfornøyde.

LED-lyskaster fotballbane type I: 50lux uten krav til Europeiske standarder

Foto: Jostein Saghaug/Kvinnherad bildebyrå 

I dette eksempelet viser vi en typisk treningnsbane hvor det ikke stilles krav til Norske og Europeiske standarder. Vi lysberegner fotballbanen på forhånd slik at vi oppnår "gode nok" verdier innen lys mengde, lysjevnhet og blending. Men hvor det godtas enkelte områder med mindre lys som trekker ned den totale jevnheten på banen. Under vises utklipp fra lysberegningen til akkurat denne banen vist i denne artikkelen. Her har vi kun levert selve LED-lyskasterene og ikke stolper eller installasjon. Installasjonen ble gjort på dugnad, hvor kontaktperson i dugnaden gjerne deler sin erfaring med nye kunder som ønsker å montere på dugnad. 

       

 

I denne lysberegningen så er stolpene plassert iht til sikkerhetsonene til banen da den ble lagd før selve banen. I ettertid ser vi at selve fotballbanen ble lagt mer til den ene siden i bildet, da det er planlagt løpebane på den ene siden. Dette gir likevel et tydlig bilde av hvor mye lys 50lux egentlig er. Om vi ser for oss at stolpene på venstre side hadde stått nærmere banen, ingen av lysdkasterene hadde pekt utenfor banen og alle LED-lyskasterene hadde blitt bruk slik som i lysberegningen, er det ikke vanskelig å se at resultatet blir mer en "godt nok" for de fleste. Områdene med 30lux ligger altså innenfor områdene med høyere lysverdier, hvor refleksjoner av lys i kunstgresset gir en jevnere belysning, hvor mørke området blir vanskeligere å legge merke til for oss som ser på, selv ved et oversiktsbilde langt i fra. Det å se mørke flekker i disse områdene når du står nede på fotballbanen er praktisk talt umulig.

En slik leveranse koster under 80.000kr. 

3 Forskjellige nivåer av belysning til fotballbaner.

Økonomi og forventninger bestemmer nivået av belysning til fotballbanen. De norske krav og standarder til kampbaner lavere divisjoiner er 200 lux med krav til fargetemperatur, fargegjerngivelse, blending, lysjevnhet og en rekke andre lystekniske og designemessige krav til belysningen. Prisen på en slik bane avhenger i all hovedsak av størrelsen på banen og stolpeplassering. For kamp og treningsbaner lavere divisjoner laveste trinn er det kun krav til 100lux iht til norske standarder, hvor kravet til treingsbaner er enda lavere. Vi vil i løpet av nærmeste fremtiden legge ut bilder og eksmpler fra våre leveranser av flere slike prosjekter., både med tråløs dimming mellom trening-og kampbelysning og andre tilleggsfunksjoner til de forskjellige belysningsnivåene.

Ring oss i dag om du lurer på noe rundt LED-lyskaster til fotballbane. Vi har alle standarder, anbefalinger, lysmålinger, lysberegninger og andre leveranser lett tilgjengelig slik at du kan finne en leveranse i ditt nærmiljø som du selv kan dra å se på.

 

Tilbake