1-7 års garanti på alle varer | 14 dagers fri returrett på alle varer | Sikrere blir det ikke | Fri frakt over 1000,- kroner

Flomlys

LED Flomlys

BRAVO LED flomlys er etter oss bekjent det første LED-armaturet som oppnår alle krav satt til utendørs idrettsanlegg. Det er strenge krav til både lysutbytte, lyskvalitet, lysjevnhet og blending ved steder hvor barn og voksne skal drive idrett. I denne artikkelen viser vi til leveranse av LED-flomlys til fotballbane. Alle bildene er tatt med mobilkamera og sendt inn til oss av de som bruker banen. Dette er en liten fotballbane bak en skole med kun noen flomlys. Det er en billig bane som ikke oppnår krav til standarder.

LED-flomlys til fotballbane.

Større idrettsanlegg har store krav til idrettsbelysning som er beskrevet i norsk standard NS-EN 12193. Hvor Tippeligaen og andre store arena for TV-opptak har egne krav i sine lisenser. Alle disse kravene omhandler lysstyrke, jevnhet og blendingsgrad i tillegg til lampekostnad, levetid og lysutbytte. I tillegg stilles det også krav til lyskvaliteten som omhandler fargetemperatur og fargegjengivelse.

For å sette alle disse kravene i perspektiv så er tippeligastandarden på 1400 lux (lux er betegnelsen for hvor mye lys det er på banen), mens en treningsbane kun krever 100lux. For kunstgressbaner kan det søkes om et tilskudd på 1/3 av totalkostnadene inkl mva med inntil 2,5mill hvor flomlys er inkludert. Øvrige baner kan det søkes om støtte på 1/3 av inntill 700.000kr

Vedlagt ser du bilder av forskjellige fotballbaner med våre LED flomlys

Bilder av 10 ule fotballbaner

Private og mindre anlegg 

For private og mindre anlegg stilles ikke samme krav til belysning. Best mulig belysning innen et forutbestemt budsjett blir ofte løsningen slik som ved denne fotballbanen på Tiller i Trondheim. Et anlegg på 100lux koster fra 230.000 til 350.000 å belyse. Mange anlegg med liten økonomi ønsker å tilpasse belysningen til de belysningspunkter som allerede finnes for å kutte kostnad. Og det er i slike prosjekt det er meget viktig at vi som leverandør er med å beregner belysningen slik at best mulig resultat oppnås.

LED lys er et rettet lys og kan styres dit lyset ønskes. Både ved hjelp av lysdiodene, armaturet og lysdistribusjonslinser. Ved denne fotballbanen på Tiller i Trondheim fantes kun en mast for montering av flombelysning. Og en vegg til tilhørende skole like ved. Utfordringen ved kun ett lyspunkt er ofte at lyset som blir kastet for å nå ut enden av området. Det kan virke blendende å skape skygger som ødelegger lys miljøet og atmosfæren til anlegget.

Belysningen skal berike anlegget å gjøre det mer attraktivt på kveldstid når det er mørkt. Noe som hindres om brukere av anlegget føler at lyset blender eller det er mørke områder i området.

Flomlys til høymast

Våre flomlys er designet til høye master, det vil si at det er kraftige armaturer med linser som treffer et stort området. Dette er perfekt til industriområder hvor lysarmaturene produseres med forskjellige linser for å treffe dit lyset er ønsket. I mange tilfeller monteres LED flomlysene på vegg for å lyse opp parkeringsplass og området utenfor veggen hvor en kjegleformet lysform ikke er ønskelig.

bilder av steder med led flombelysning

Fargegjengivelse

Vi spurte om noen la merke til den gode fargegjengivelsen på de nye LED-flomlysene og om de opplevde lysene som sterke eller blendende.

Vi kom i kontakt med 2 grupperinger som var mer opptatt av at det var kommet lys, enn hvilket lys som var kommet. Ingen hadde noe å utsette på styrke eller blending, og ingen hadde vel egentlig lagt merke til noen spesielt god fargegjengivelse før vi påpekte dette.

Konklusjonen etter samtalene med fotballspillerne på Tiller fotballbane i Trondheim, var at vi ikke kan forvente like stor entusiasme over jevn og god belysning fra “godt vante” ungdommer. Men så lenge de ikke har noe å utsette på belysningen, og eier av anlegget sparer strøm og vedlikeholdskostnader med nesten 80% mindre strømforbruk og 80.000 timer vedlikeholdsfri levetid på armaturene, så må vi vel kalle leveransen for en suksess.