LED downlights - 8 ting du må vite før du handler LED downlights Ladelys

1-7 års garanti på alle varer | 14 dagers fri returrett på alle varer | Sikrere blir det ikke | Fri frakt over 1000,- kroner

LED downlights

LED downlights

 Å velge feil LED-downlight kan koste deg dyrt. I denne artikkelen finner du 8 tips til riktig valg av LED-downlights. De 8 tipsene får du kort oppsummert her. Vi går mer i dybden på temaet i punktene nedenfor.

SMD eller COB lysdioder til dine LED downlights?

Det finnes i hovedsak 2 typer lysdioder brukt i dagens LED-downlights. Dette er de tradisjonelle SMD diodene med flere sterke dioder på 1-3W som var den første typen lysdioder som kom på markedet. SMD lysdioder er vist i bildet til venste av den grå downlighten. De nyere COB diodene består gjerne av 50-100 smådioder på en plate, som vist i den hvite LED-downlighten til høyre.

LED-downlights med COB dioder er dyrere enn SMD dioder, men de er også den nyeste generasjonen lysdioder som fører med seg en rekke fordeler som: Jevnere lysfordeling, høyere lysutbytte, mindre blending, bedre varmefordeling som øker lampens faktiske levetid og bredere lysdistribusjon som krever mindre lampepunkter.

Bildet viser forskjellen mellom SMD downlights og LED downlights

Vi anbefaler ingen å kjøpe gammel LED-teknologi. Bildet over viser en tydelig forskjell på gammel og ny LED-teknologi, kanskje spesielt med tanke på jevnhet og blending. Bildene viser en tydlig forskjell mellom ny og gammel LED teknologi.

Velg Led-downlights med hurtigkobling

Den største utgiften ved å installere LED-downlights er ofte selve installasjonen. Det er derfor viktig å unngå ettermontering/ utbytte med krav til bruk av elektriker. Mange belysnings leverandører gir varighetsgarantier på produktene, men ikke på selve installasjonen.

Vår erfaring er at om et produkt ryker vil utskifting av det defekt produkt koste mye. Elektriker sine faste utgifter som servicebil etc. vil være den samme uavhengig av hvor mange punkt som må skiftes. Det kan derfor fort koste deg flere tusen kroner bare ved å bytte ut ett defekt lyspunkt.

Bilde av SMD downlight og COB downlights

Hvor mye lys gir lampen?

Lumen er viktigere enn watt. Lumen er betegnelsen på hvor mye lys en LED-downlight gir, og kan variere veldig fra produkt til produkt. Flere og flere prosjektledere og elektroentreprenører krever nå at LED må gi mer enn 90lm/w. Det er altså bedre at en lampe på 10W gir 1000lumen (100lm/W) enn at en lampe på 15W gir 1100 lumen (73lm/W).

Hvor mye watt en lampe trekker spiller også en viktig rolle, når det kommer til hvor mye varmeavvikling downlighten trenger. Desto mer watt, desto høyere behov for varmeavvikling kreves for at lampens levetid skal opprettholdes.

Husk at levetiden på lampene er oppgitt i timer L70 ved 25 grader rundt lysdioden. En LED-downlight med dårlig egenskap til å avvikle varme, hvor den faktiske områdetemperaturen rundt lysdioden er høyere enn 25 grader, vil likevel kunne reklamere med den samme levetiden på lampen ved 25 grader.

Høyere krav til varmeavvikling krever større armaturhus og kjøleribber. Samt større driver som trekker strøm uten å gi lys. Det er derfor bedre med en lavere watt og mer lumen per watt. Alt dette henger sammen. Det er spesielt viktig å tenke på ved valg av lavtbyggende LED-downlights hvor varmeavviklingen blir minimert for å kutte plass.

Hvor godt lyser downlighten?

Hvor godt en downlight lyser gis av betegnelsene “fargegjengivelse” og “fargetemperatur”.

Fargegjengivelse

Fargegjengivelse er hvor godt en lyskilde reflekterer ekte farge og oppgis i en skala fra 0-100 hvor 16 farger blir testet å gitt karakter. 100 er maks karakter. Snittet av alle disse karakterene oppgis som fargegjengivelse, RA på produktbladet.

I Norge er det krav om at et lys skal oppnå minst 80Ra på steder hvor mennesker oppholder seg over tid. Et varmt lys vil gjerne skåre 100% på varme farger som rød, gul, orange etc, mens et kaldt lys vil skåre høyere på blått/ grønt etc. Det er derfor viktig at fargegjengivelsen er så høy som mulig slik at lyset reflekterer alle farger på en god måte.

I Norge kreves en karakter på 80 eller mer hvor mennesker skal oppholde seg over tid, for å unngå hodepine og stress. På bad og på kjøkken hvor farger er viktigere for matlagning og sminking, anbefales en fargegjengivelse på over 90. Desto bedre lyset er til å reflektere ekte farge, desto bedre oppleves det for oss som skal oppholde oss i lyset.

Fargetemperatur

Fargetemperatur som er det andre punktet, må ikke forveksles med fargegjegivelsen. Temperaturen beskriver fargen på lyset. Tradisjonelle glødepærer og halogen gir et varmt og lunt gulere lys og ligger på en fargetemperatur på 2700K. Standard fargetemperatur på lysrør er ofte på 3000K, som gir et hvitere lys enn glødepæren og halogenspotten.

Tradisjonelt ble LED-lys levert med et hvit, blålig lys med en fargetemperatur på 5000K. Dette fordi fargetemperatur, fargegjengivelse og lysutbytte står i sterk tilknytting til hverandre. Når LED for fullt begynte og overta for tradisjonell belysning var lumen per watt hos lysdiodene dårligere. En måtte derfor levere LED-belysning med kaldere fargetemperatur (hvitere lys, ned mot blått) for å oppnå nok lys (lumen).

Fargegjengivelse har også en negativ innvirkning på lysflux, desto høyere fargegjengivelse desto lavere lysstyrke. Dette er hovedgrunnen til at LED-flomlys og LED-gatelys leveres med lavere fargegjengivelse og kaldere fargetemperatur, fordi utendørs ønskes mest mulig lys for gitt mengde strøm, lm/w.

Sprednings vinkel

Unngå lommelyseffekten ved å velge LED-downlights med bred spredningsvinkel. En bred spredningsvinkel er viktig for en jevn fordeling av lyset. Dette tillater også bredere avstand mellom lyspunktene som monteres. En dårlig kombinasjon er gjerne utenpåliggende dioder og en smal spredningsvinkel.

LED-downlights med mer enn 50 grader spredningsvinkel kan også stå lengre unna veggen og samtidig lyse den opp på en tilfredsstillende måte.

Diodens plassering i armaturet

Utenpåliggende dioder blender sterkt og oppleves ofte som ubehagelig. Unngå kjøp av downlights med utenpåliggende dioder. Om diodene er innfeltet i armaturhuset vil du kun se selve dioden om du står rett under, noe som gir mindre blending.

Hvis dioden er utenpåliggende så vil dioden vises fra alle kanter og gi en blendende effekt. Innfeltede dioder vil også gi jevnere lys, da lyset blir spredt ved hjelp av refleksjonspanelet utenfor dioden.

Dimbare downlights er avhengig av driver og dimmer

LED-downlights trekker mindre strøm enn tradisjonell belysning. Det er viktig å passe på at riktig driver og dimmer blir brukt til ditt formål. Om du skal installere færre enn 4 punkter så vil de fleste tradisjonelle dimmere som går ned til 20W ikke kunne dimme downlighten på en god måte om ikke driveren er laget for dette.

Så om du skal installere downlight med et spesielt styringssystem så må du avklare at driveren støtter dette styringssystemet før du kjøper produktet. Standard drivere bør håndtere for eksempel en god dimming av helt ned til 2 punkter ved bruk av UNILED dimmer fra Micro Matic.