Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

LED-spotter

10 tips til valg av riktige LED-spotter!

1: Valg av riktig type LED-spot, med SMD eller COB dioder:

Det finnes i hovedsak 2 typer lysdioder brukt i dagens LED-spotter. Det er de tradisjonelle SMD diodene med flere sterke dioder på 1-3W, som vist i LED-spottene til venstre. Og de nyere COB diodene som gjerne består av 50-100 smådioder på en plate, som vist i LED-spottene til høyre til høyre. LED-downlights med COB dioder er dyrere enn SMD dioder, men de er også den nyeste generasjonen lysdioder som fører med seg en rekke fordeler som: Jevnere lysfordeling, høyere lysutbytte, mindre blending, bedre varmefordeling som øker lampens faktiske levetid og bredere lysdistribusjon som krever mindre lampepunkter. Vi anbefaler ingen å kjøpe gammel LED-teknologi og selger selv kun LED-spot med COB dioder. Bildet under med våre nye og gamle LED-downlights viser en tydelig forskjell på gammel og ny LED-teknologi, kanskje spesielt med tanke på jevnhet og blending.

2: Diodens plassering i pæren:

Utenpåliggende dioder blender sterkt og oppleves ofte som ubehagelig. Unngå kjøp av LED-spotter med utenpåliggende dioder. Om diodene er innfelte i armaturhuset vil du kun se selve dioden om du står rett under, noe som gir mindre blending. Hvis dioden er utenpåliggende så vil dioden vises fra alle kanter og gi en blendende effekt uavhengig om det er en SMD diode eller COB diode. Innfelte dioder vil gi jevnere lys, da lyset blir spredt ved hjelp av refleksjonspanelet utenfor dioden, men det stilles større krav til reflektorene rundt og spredningsgraden på selve lysdioden for å unngå lommelykt effekten, innfelte SMD dioder gir alltid et rettet lommelykt lys.

3: Lumen er viktigere enn watt

Lumen er måleenheten på lys og sier oss hvor mye lys lyskildene gir, i dette tilfellet en LED-spot. Lumen per watt er verdien som beskriver hvor mye lysutbytte LED-spotten gir. Det er altså bedre med en spot på 1W som gir 100 lumen (100lm/W), enn en spot på 2W som gir 150 lumen (75lm/W). Våre VEGA 3W LED-spotter gir hele 320 lumen, altså det tilsvarende 5W og 7W LED-spotter gir hos konkurrentene (Sjekk selv!). Så ikke la deg lure av høye priser på LED-spotter med høy watt-verdier som gir mindre lys. Se også tabellen på hvor mye lys tradisjonelle halogenspotter gir for å få et korrekt svar på hva de enkelte LED-spottene erstatter av tradisjonell belysning.

4: Dimming:

Den viktigste med en dimbar LED-spot, er såklart at den kan dimmes uten flimring eller støy på el-nettet. Det finnes mange dimmere av varierende kvalitet så sjekk om din dimmer er kompatibel med de LED-spottene du kjøper. Dimmekapasiteten til en LED-spot bestemmes av driveren i spotten. Vi i Ladelys levere LED-spotter med nyeste og høyeste kvalitet drivere og gir derfor dimmegaranti på alle våre LED-spotter. Kan den ikke dimmes med den dimmer du allerede har installert hjemme, får du pengene tilbake. 

5: Spredningsvinkel

Foruten dimming så er spredningsvinkelen en av de viktigste faktorene når det kommer til valg av LED-spotter. Unngå lommelyseffekten ved å unngå LED-spotter med mindre enn 45graders lysspredning. Spesielt LED-spotter med høyere lysstyrke og store SMD dioder gir en uheldig kombinasjon av et sterkt sentrert og ujevnt lys.

6: Lysjevnhet

I bildet under vises forskjellen på lysjevnhet ved de tradisjonelle SMD og den nye generasjonen med COB dioder. SMD består gjerne av et lite antall sterkere dioder, som i en LED-spot eller LED-downlights vil bidra til et sterkt, sentrert og blendende lys. Den nye generasjon COB dioder er forbedret smådioder montert sammen på et bord for bedre varmeavvikling og gjevnere lysjevnhet.

 

7: Fargegjengivelse:

Fargegjengivelse er verdien på en skala fra 0-100 (gitt på alle farger og delt på antall farger for å finne gjennomsnittsverdien) på lysets evne til å reflektere ekte farge. Desto høyere verdi, desto bedre er lysets evne til å reflektere de ekte fargene det belyser. I Norge anbefales det en fargegjengivelse på over 80 alle steder hvor mennesker skal oppholde seg over tid. Dårlig fargegjengivelse kan gi konsentrasjonsvansker, stressnakke og hodepine. Den anbefalte verdien er altså over 80 på Ra skalaen.  Til referanse så har de gule ”gatelys” natriums pærene, typisk en fargegjengivelse på 20-30. Her får kanskje gult og oransje 90-100 poeng, mens blått og lilla nesten ikke vises i det hele tatt. Snittverdien blir derfor typisk mellom 20-30Ra. De gamle sparepærene og førstegenerasjons LED hadde typisk en fargegjengivelse på 70Ra. Her kunne du ofte se et lite grønnskjær i huden under en billig sparepære eller et blåskjer i rommet belyst av en billig LED-pære. Våre mest brukte lysrør er 830 rør, som betyr 8=80Ra og 30= 3000 kelvin fargetemperatur. Ladelys VEGA LED-spotter og LED-downlights leveres med en fargegjengivelse på 95Ra, altså en verdi som du helt sikkert aldri har opplevd maken til. Les tilbakemeldinger fra kunder som har sett og opplevd den gode fargegjengivelsen for å få et innblikk i betydningen av fargegjengivelse.

8: Riktig fargetemperatur:

Fargetemperatur oppgis i Kelvin og er en viktig faktor som beskriver lyskvaliteten sammen med fargegjengvels. Mange mener det er enkelt å fikle med Ra skalaen for å oppnå fargegjengivelser med snitt over 80Ra uten at lampen (dioden) lyser som forventet. Derfor vil det i løpet av de neste par årene komme en ny måte å regne fargegjengivelse på. Dette vil luke ut mange useriøse aktører. En måte å fikle med fargegjengivelsen på er å levere kaldere fargetemperatur med høye indekser av blått og grønt som trekker den totale verdien over 80Ra. Det er derfor viktig at fargetemperatur og fargegjengivelse samsvarer. De billigste diodene leveres med en fargetemperatur på mellom 2700K og 3200K. I bildet under illustreres forskjellen på nettopp disse verdiene. I bildet under er det brukt ”Varme” LED-spotter i begge armaturene, hvor da LED-spottene til venstre ligger nærmere 2700K og de til høyre ligger nærmere 3200K. I de verste tilfellene kan du få LED-spotter med forskjellig fargetemperaturer innad i selve spotten. Dette er dog et utdøende problem sammen med de tradisjonelle SMD diodene ved å velge produkter med COB-dioder.

9: Levetid:

Den beste måten å lede varme bort fra lyskilden er ved å bruke dioder som er gode til å lede varme (COB dioder) og kjøleribber av aluminium med stor overflateareal. Resirkulert aluminium, forskjellige typer keramikk eller aluminium uten kjøleribber vil ikke avvikle like mye varme fra diodene, og levetiden på lyskilden vil påvirkes. Husk alltid å se på levetiden til produktet.

10: Størrelsen på LED-downlights

For å oppnå bedre kjøleavvikling på LED-pærer, produseres det i dag mye uproporsjonal LED-lys som ikke passer i dagens aramturhus, lamper, kupler eller lampeskjermer. Pass alltid på at pærene du kjøper er av standard mål, slik at de passer der hvor de er tenkt. Alle våre produkter er av standard mål, -og vi gir 60 dagers åpent kjøp for din trygghet.

Les også: 5 tips det er viktig å tenke på før du kjøper LED-downlights