1-7 års garanti på alle varer | 14 dagers fri returrett på alle varer | Sikrere blir det ikke | Fri frakt over 1000,- kroner

VOLL IL 200LUX

LED Flomlys til  VOLL IL

Høsten i 2018 fikk vi en forespørsel om levering av et komplett LED flomlys idrettsbelysning til Voll IL i Rogaland. Vi startet med fundamentene, stolpene, så kom fotballbanen også tilslutt installerte vi LED-flomlysene. Prosjektet er en 200 lux fotballbane med LED lys som skal kunne dimmes ned til 50% ved trening. Vi leverte også komplett lysstyring til fotballbanen. I denne artikkelen vises bilder innsendt til oss av kontaktpersoner i klubben. Se her for å lese mer om våre LED flomlys!

Litt om prosjektet

Fundamentering gjøres manuelt  og vi sendte en støpeplan som de har fulgt til punkt og prikke. Et skikkelig fundament er viktig når man skal opp med 16m mast. Den skal tåle belastningen av 3 LED armaturer som skal stå ute hele året og stå i mot vind,regn og snø.

Fundamentet her har følgende mål 2,4 x 2,4 og har en totalhøyde på 1,35m. Og mengden betong som brukes her er 2,25m³ pr fundament. Bolt størrelsen her er C/C 480 altså 48cm fra bolt til bolt.

Tegninger av belysningsprosjektet.

Bilde av fundamentet.

Fundamentet ferdigstilt før bygging av mast for flom-belysning.

Master og traveser

Vi gikk for 6 stk master på 16m på dette anlegget noe som er mer enn godt nok med tanke på at man oppnår kravet på 200 lux og jevnheten på o,60.

Det er viktig for oss at vi setter opp skikkelige master som skal tåle belastningen med tanke på vær og vinden vi har i Norge.

Det er vår stolpe leverandør som går god for hvilke master og fundamenter vi kan bruke på de forskjellige plassene Norge. Klepp kommune har vref på 28 m/s noe som gjør at vi kan ha 3 stk pr mast i Klepp kommune.

På vår 16m mast så kan man ha vref på maks 31 m/s noe som tilsvarer 0,78 m² noe som tilsvarer 3 stk av våre armaturer når armatur Vref ligger på 0,23 m² pr stk. Dette prosjektet så har vi fått godkjent 3 armaturer på midten på hver side og 2 armaturer på de andre 4 mastene.

I bildet under viser vi hva maks belastningen kan være når Vref er på 31 m/s,men dette prosjektet vi har i Klepp har Vref på 28 m/s så her kan vi få til det kunden ønsket og dette godkjent fra stolpe leverandøren.

Mastene er bygget opp med avtrappede rørdimensjoner og leveres todelt. Tilhørende gjengestifter til montering finnes innvendig i mast bak koblingsluke, disse leveres i syrefast (A4) kvalitet. Avstand fra fotplate til lukeåpning = 800 mm.

Mastene er dimensjonert for en projisert armaturflate ifølge tabell for vindlast. Dimensjonering av master blir utført iht. NS-EN 1991-1-4 Eurocode 1. Varmforsinket iht. NS-EN ISO 1461.

TILTREKKINGSMOMENT MUTTERE:
Etter at plassbelysningsmasten er montert på det ferdige fundamentet skal mutterne trekkes til med et tiltrekkingsmoment på minimum 420 Nm.

Tegninger av masten, og oppsett av LED-Flomlys.

Lysberegning

Vi lysberegner alltid banen i forkant  og vi kan kontrollmåle etter en leveranse om dette er ønskelig. Da leier vi inn en tredjepart som tar denne jobben for og forsikre at vi leverer 200 lux.

Det kan være at installatøren har satt opp lampene feil eller i feil vinkel. Dette vil også vise seg når man måler på en bane i etterkant. Men i våre tilfeller så har vi alltid vært innenfor kravene,vi legger som regel inn en margin på at vi får ca 3-5% høyere høyere enn kravet på banen.

Under ser man en typisk lysberegning på en standard 200 lux bane med mål 100×64 og ved bruk av 16m mast  og her får vi u0= 0,65 noe som er innenfor kravet på 200 lux iht til NS-EN:12193:2007 og NFF´s anbefalinger.

Led Posisjonering av LED-Flomlys på fotballbane.

Lys beregning av LED-Flomlys anlegg på en fotball bane.

Grafisk tegnet lysberegning, som viser hvordan lyset spres på banen.

 

Voll IL Banen

 

Slik ble resultatet etter flere mnd med jobb på Voll IL banen,et kjempeflott anlegg som de kan være stolt av og bruke i mange år fremover. Nye master,fundamenter og nye flomlys er levert.