1-7 års garanti på alle varer | 14 dagers fri returrett på alle varer | Sikrere blir det ikke | Fri frakt over 1000,- kroner

Skien Stadion

Skien Stadion LED flombelysning

 

LED-Flombelysning i aksjon under en fotballkamp.

(Bildet er tatt av Ladelys)

I 2015 leverte vi skandinavias første og eneste fullverdige LED flombelysning iht til Norske og Europeiske krav og standarder. Mange var i tvil på forhånd, men ettermålingene viser at vi oppnådde kravene med god margin, selv med lavere vedlikeholdsfaktor. I ettertid har vi levert en rekke LED flombelysning anlegg til fotballbaner og andre idrettsarenaer rundt om i Norge. I denne artikkelen skal vi se nærmere på LED-Flomlys og belysningsklasser til Norsk fotball.

Ladelys har egne lysdesignere og fagteknikere som er med i prosessen om å skape den optimale idrettsbelysningen. Her finnes en rekke krav og standarder, med hjelpedokumenter som beskriver disse standardene og hvilke krav som gjelder under de forsjellige variablene. Det kan se komplisert ut, men om du kontakter oss sender vi deg en kort pdf, med over de mest relevante kravene til idrett, fotballbane og flombelysning. Se bilder og tilbakemeldinger fra IF storm også 🙂

LED flombelysning med dimming ned til treningsbelysning

 

(Bildet er tatt med panorama av Ladelys)

Ett av kravene til denne fotballbanen var at flombelysningen skulle kunne dimmes mellom kamp og treningsbelysning. Her skulle altså banen oppnå 200 lux ved kamp og den skulle kunne dimmes ned til 100 lux ved trening. Dette samtidlig som alle krav til lysjevnhet, blending etc skulle opprettsholdet under begge forhold. En dobbel lysberegning var derfor påkrevd for å kunne søke støtte til kommune og Enova. Vi leverte også den samme type belysning til en liten treningsbane som lå like ved, med den samme tråløse styringssystemet knyttet opp mot denne treningsbanen.

Lysberegninger

Dette var en totalleveranse hvor vi også stod for leveransen av stolper og styringssystem for begge fotballbanene. Før leveransen leverte vi lysberegninger hvor vi la inn banens bredde og lengde etter et kart vi hadde mottatt. Utfordringen ved akkurat denne stadioen var løpebanen på den ene siden og plassering av stolpene på den andre siden. Vi leverte stolper til begge banene, hvor vi fant den beste stolpeplasseringen kombinert med de mest optimale lysdisitribisjonslinsene på de forskjellige lyskasterene. I dette prosjektet ble det levert totalt 44 LED Lyskastere med 3 forskjellige linsetyper.

Vår lysdesiger bruker Realux eller Dialux til å kalkulere lysverdiene til prosjektene allerede før vi leverer et prosjekt. På denne måten kan vi garantere resultatet allerede før leveransen. Disse lysberegningene er godkjent for bruk til å motta støtte fra kommune og Enova, slik at ettermålingen av selve leveransen er kun for å bevise til kunde at vi faktisk har levert det vi har lovet.

Stolpeplasseringer

Første steg er å legge inn området som skal belyses med stolpeplassering iht til sikkerehetssoner etc. I dette prosjektet blant annet av hensyn til en løpebane på venstre side. I området nedenfor ser du blant annet at kartbladet er sidestilt med piler i forskjellige lengder og retninger viser hvordan lyset er tenkt satt opp.

 

Videre så måles lux verdier, jevnhetsverdier, bleningsverdier samt en rekke andre verdier for å oppnå krav til Norske og Europeiske standarder. Lyskultur har blant annet gitt ut et hjelpedokument til standarden for norske og europeiske belysningklasser til fotballbaner. Ring oss gjerne så gleder vi oss til å snakke med deg om akkurat dette.

Vi lysberegner alle store levereanser og kan vise til både lysberegninger i forkant og etterberegninger i etterkant, av både våre fagteknikere og lysdesignere, samt eksterne firma for de første leveransene. Vi er etter oss bekjent de eneste i skandinavia som leverer LED stadionbelysning som tilfredstiller alle krav. For mer spørsmål rundt leveranser av LED stadionbelysning ta kontakt med oss her på chatten eller på prosjekt@ladelys.no. Flere bilder kommer.