1-7 års garanti på alle varer | 14 dagers fri returrett på alle varer | Sikrere blir det ikke | Fri frakt over 1000,- kroner

Trondheim kommune

LED Gatebelysning leveranse Trondheim kommune

Visning av LED-gatelys om vinteren i mørket.

 

Bilde viser Ladelys AS LED-gatelys på kommunal vei i Trondheim. Installert på byåsen i februar 2012.

Hva bør du se etter når du velger LED som gatebelysning?

Det er som kjent mange fordeler med LED som gatebelysning. Økt trafikksikkerhet, bedre gatemiljø, strøm- og miljøsparing er de mest kjente fordelene. Men hva er det egentlig som gjør noen LED gatelys armaturer bedre enn andre? Hvilke faktorer er viktige å tenke på ved valg av LED som gatebelysning? Dette er spørmål vi tar for oss i denne artikkelen.

Generelt om LED-gatelys

LED-gatebelysning påvirkes av de samme faktorer som all annen LED belysning, hvor varmeavvikling er en sentral faktor i lysets/armaturets levetid. Dette fordi en lysdiode brenner opp over tid og ikke slukker momentant slik som tradisjonell belysning. Noe som betyr at det er viktig å føre varme bort fra lysdioden, slik at diodens levetid forlenges. Dette er hovedgrunnen til at første generasjons LED-pærer og LED-spotter var mye større i omkrets enn de tradisjonelle pærer og spotter som vi var kjent med, fordi arealet på varme rillene måtte oppnå en størrelse som avga nok varme.

I den senere tiden så er det kommet flere forbedringer som gjør at varmen blir ført bort fra selve lysdioden. Disse forbedringene går i første omgang på hvilke typer dioder som brukes til de forskjellige lysene, hvilket bord (materialet på platen) diodene er montert på og hvordan dette bordet er tilknyttet kjøleribbene. Avstand og oppdeling av diodene, sammen med forskjellige typer linser og silikon er også viktige faktorer for armaturets varmeavleding.

Alle disse faktorene er viktige for at lysdiodene skal holde sin opprinnelige lysstyrke lengre (L70). Og de fleste av disse faktorene er bruk av forskjellige typer materialet med offentlig dokumenterte tekniske data på som fungerer best. Valg av lysdiode bestemmer lyskvalitet, lysstyrke, lysspredning, blending og levetid. Hvor den mest bruke og best dokumenterte lysdioden til bruk ved LED-gatebelysning og belysning med høyere lysutbytte kommer fra Bridgelux. CREE er også et merke som lenge har vært tilknyttet LED-gatebelysning, men med dårligere spredning og høyere blending har CREE diodene falt bort fra denne kategorien den siste tiden.

Lysspredning, en nøkkelfaktor innen LED-gatebelysning.

Selv om vi vet at Bridgelux leverer de diodene som gir beste lysspredningen, så gir ikke selve diodene lysspredning nok uten hjelp av lysreflekterende linser og reflektorer. Det er derfor viktig at armaturer benytter både reflektorer og linser for å minske lysbortgang og få mest mulig lys ut hvor lyset er ønsket.

Vi i Ladelys AS leverer våre LED-gatelys med en patentert lysreflekterende linse, som sammen med bridgelux dioder, reflektorer og et avansert software sørger for at våre LED-gatelys gir en optimal lysspredning. Ta kontakt for mer informasjon rundt våre LED-gatelys, prislister og informasjon rundt leveranser i ditt nærmiljø.

 

Sammenligning av LED-Gatelys og normale Gatelys om vinteren.